Rat smijehom

Autor:
Željko Funda
Ilustracije:
Dajana Karas
Željko Funda Dajana Karas

Ovaj fantastičan i humorističan roman za djecu i mlade, vrlo je osebujan tekst, pun neobičnih i nepoznatih bića koja se susreću sa sestrom i bratom ljudske vrste i u zajedničkom djelovanju uspijevaju pobijediti uzurpatora, diktatora, duhovnjaka, svećenika najgore vrste – nesretno biće koje vlada drugima ne bi li tako spasio sebe tuge, bola i nesreće koje prate sva živa bića pa tako i njega.

Tekst Željko Funda
Ilustracije Dajana Karas
Format 25x17 cm
Broj stranica 288
Uvez Tvrdi

-33%

19,91 €

s PDV-om

13,34 €

s PDV-om

Više informacija


Ovaj roman za djecu i mlade, vrlo je osebujan tekst, pun neobičnih i nepoznatih bića koja se susreću sa sestrom i bratom ljudske vrste i u zajedničkom djelovanju uspijevaju pobijediti uzurpatora, diktatora, duhovnjaka, svećenika najgore vrste – nesretno biće koje vlada drugima ne bi li tako spasio sebe tuge, bola i nesreće koje prate sva živa bića pa tako i njega. Je li to tragikomično? Što je smijeh, a što plač?  

Roman je pun iznenađujućih obrata, žestoke akcije, jurnjave, borbe, nadmudrivanja, suprotstavljanja, uvida i razočaranja, poleta, letenja i padanja. Kroz sve to se provlači neobičan, ponekad ludističan, ponekad nedokučiv, pa i crni humor – koji djeluje i prije raskrinkavanja.

Kritika vođa, duhovnjaka, silnika, pokvarenjaka, svećenika – omogućuje djeci uvid u svoje sposobnosti razmišljanja i djelovanja, postignuća i napredovanja – a ne podvrgavanja upitnim autoritetima, ne pokoravanja ustaljenim ili novim nametnutim shvaćanjima svijeta i čovjeka. Mogla bi se primijeniti poznata poslovica – uzdaj se u se i u svoje kljuse – ali i u brata, u sestru, u susjeda, prijateljicu, ljude i druga bića.

Roman je rezultat lateralnog razmišljanja, utjecaja zenovskih mondoa, vidi se utjecaj Baloga i Carola. Prepun je jezičnog ludizma, nadasve je optimističan na zabavno-didaktičan način.

Roman je osobito i poticajno štivo, postavlja pitanja i nudi odgovore, ali traži i sudjelovanje u čitanju, razmišljanju i u životu – što vjerujem dobro djeluje.

još 3 stvari u istoj kategoriji: