Akcija!

Bećaruša u kalendar piše

Bećaruša u kalendar piše

Bećaruša u kalendar piše

Marijanović koristi semantički potencijal naslovljavanja te naslovom Bećaruša u kalendar piše asocira svjetonazorske implikacije i kompozicijski kôd. Zbirka je skladana kalendarski – 12 ciklusa nazvanih po 12 mjeseci kronološkoga tijeka u godini. Na kraju je zbirke blagdanski vodič za cijelu godinu uz pripadajuće bećarce pa se dobiva dojam kako je riječ o semantički nosećim tekstovima.

Tekst Dubravko Marijanović
Ilustracije Tomislav Tomić
Format 17x12 cm
Broj stranica 104
Uvez meki

-33%

9,16 €

s PDV-om

6,14 €

s PDV-om

Više informacija


Zamjenjivanje hijerarhije voljbe, amoura i strasti, plaisira provodni je motiv čitave Marijanovićeve zbirke te se na različite načine, najčešće humorne, u stihove upisuje Luhmannovo stajalište kako tjelesna strast, iako kodirana trenutkom, u ljubavnome odnosu zadržava vlast i odlučuje o trajnosti voljbe-amoura, odnosno o temeljnoj životnoj radosti...
Dakle, s obzirom na sociokulturnu uvjetovanost, takve su inovacije u strukturi bećarca neizbježne, samo je pitanje koliko će one oštetiti ili prekriti njegovu izvornu poetiku. Iako svojom knjigom Bećaruša u kalendar piše pokazuje mogući smjer modernizacije bećarca, Dubravko Marijanović u svaki redak svoga teksta upisuje svijest o potrebi čuvanja autohtonosti toga žanra. Stoga nam je zaključiti – ako bećarac mora evoluirati, neka to bude u smjeru ovakvoga neotradicijskoga pisma kakvo nam je darovao Dubravko Marijanović.
Čitajmo ga!
     
            Sanja Jukić: SRAMOCKE PISMICE DUBRAVKA MARIJANOVIĆA (iz pogovora)

još 13 stvari u istoj kategoriji: