Akcija!

Biljke učiteljice

Biljke učiteljice

Biljke učiteljice

Istinita i istodobno izvorna priča. Ovo djelo otkriva pustolovine jednoga tragatelja našeg vremena koji je tragatelj svih vremena...

Tekst Josep Vila i Tronchoni
Prijevod Dina Marijanović
Format 21x14 cm
Broj stranica 208
Uvez Meki

-33%

14,60 €

s PDV-om

9,78 €

s PDV-om

Više informacija


Istinita i istodobno izvorna priča. Ovo djelo otkriva pustolovine jednoga tragatelja našeg vremena koji je tragatelj svih vremena: ljudsko biće koje započinje hodočašće u potrazi za lijekom koji liječi njegove rane te završava pronalazeći svoje mjesto i svoje poslanje u životu.

Sastavljeno je od dnevnika s autorovih putovanja, a njegove stranice ocrtavaju osjećaje koje rađa svaki sukob, svaki trenutak, svako otkriće. Njima prolaze potkupljivi policajci i zli vračevi, trgovci drogama i plemena koja se bore za svoj opstanak, ali i šamani – liječnici, svećenici Inka iz prošlih stoljeća i uvijek nazočni – žena i djeca. Prostrani krajolici Anda, imanja usred šume i, napokon, susret s Gospođom, duhom Ayahuasce, koja izabranome nudi izbor između moći i znanja.

Od Castanedinih knjiga napisanih prije više od četrdeset godina nije se pojavila nijedna priča koja nas uvodi u šamanski svijet tolikom snagom i istinitošću poput ove knjige.

Dokushô Villalba, zen budistički majstor: Predgovor

   U ovo doba globalizacije ne prelaze samo vrijednosti tržišne ekonomije bez prepreka iz jedne zemlje i kulture u drugu. Znanje također putuje, poput sjemena nade, dosežući nove zemlje u kojima klija, stvarajući neočekivane simbioze.

   Dobar primjer ukupnosti znanja i susreta kultura i tradicija koje se donedavno međusobno nisu poznavale proživio sam s Josepom Vilom. Upoznao sam ga u zen hramu Luz Serena, na radionici »Pustolovina svijesti« na kojoj je bio kao polaznik. Tu smo radionicu zajednički stvorili Juanjo Segura, Sitara Blasco i ja. Juanjo Segura, prije poduzetnik u ogranku telekomunikacija, usavršio se u holotropskom disanju kroz Grof Transpersonal Training i u integrativnoj psihoterapiji na Institutu za emocionalnu psihoterapiju i skupne tehnike u Alicanteu. Sitara Blasco, rođena u Venecueli od roditelja Španjolaca, diplomirala je psihologiju na Sveučilištu u Valenciji i prošla istu izobrazbu kao i Juanjo. Josep Vila, kao što sam kaže u prvim odlomcima ovoga djela, bio je istaknut izvršni direktor u velikoj multinacionalnoj tvrtki sve dok znanje amazonske tradicije nije ušlo u njegov život. Ja sam, Andalužanin po rođenju, u primjenu zen budizma uveden od učitelja Taisena Deshimarua u Parizu, a poslije sam svoje učenje nastavio u najvažnijim japanskim zen samostanima. Kada smo se sreli u Luz Sereni, nije niknulo samo četverostrano veliko prijateljstvo već i neobična suradnja u koju su se slijevala međusobno naizgled vrlo različita znanja, tradicije i iskustva, usko vezana zajedničkim ciljem: integralnim liječenjem tijela, srca, uma i duha.

   Kako govori u svojoj knjizi, Josep Vila uveden je u znanje biljaka učiteljica koje su amazonski šamani primjenjivali i prenijeli iz doba koja su prethodila klasičnoj Grčkoj i judeokršćanstvu, odnosno pojavljivanju zapadnjačke civilizacije. On, klasični poduzetnik iz Sabadella, preobražen u čuvara tisućljetne medicine amazonskog podrijetla, Juanjo i Sitara, primatelji znanja proistekla iz zapadnjačke psihologije nastale iz psihoanalize, obogaćena iznimno važnim otkrićima gestalta, bioenergije, holotropskog disanja ili integrativne psihologije i ja, prijenosnik i pokretač budističke zen tradicije koja je k nama došla iz Indije, preko Kine i Japana... Sve to u Španjolskoj 21. stoljeća. Eto znaka ohrabrenja za jedinstvo civilizacija koje rade na zajedničkom cilju!

   Ubrzo nakon što smo se upoznali, svi smo četvero otputovali u Peru, zajedno s drugim tragateljima, kako bismo izbliza upoznali i iskusili rad s biljkama koje liječe. Josep Vila bio je naš vodič, a don Guillermo šaman koji nas je upoznao sa svojim biljkama.

   Josepov osobni i duhovni put je izniman. Opisuje ga u ovom prvom pisanu djelu koje osvaja svojom jednostavnošću i vjerodostojnošću. No, osim onoga što je napisao, ističu se kakvoća i toplina njegove nazočnosti, prava iskrenost kojom se predaje svojem poslu. Imao sam veliku sreću podijeliti s njim njegov poseban odnos s Ayahuascom. Upoznao sam druge učitelje koji rade s biljkama, sve njih s njihovim stvaralačkim umom i umijećem, ali takvo znanje i odnos koje Josep Vila ima s biljkom učiteljicom nisam vidio ni u jednoga. Bez šamanske »ritualne predstave« koja je toliko u modi, duboko poštujući duh biljke, naoružan predanom poniznošću i potpuno se predajući procesu liječenja, Josep Vila predstavlja uporabu amazonskih biljaka koju lako možemo prihvatiti i mi koji živimo u urbanoj europskoj kulturi 21. stoljeća, bez potrebe da odbacimo našu idiosinkraziju i na jedan se dan pretvorimo u Indijance.

   Uz osobe poput Josepa Vile Ayahuasca izlazi iz ograničena okružja u kojemu se rabila tisućljećima i pretvara se u opći lijek koji svakome govori jezikom koji može razumjeti.

   Svojem bratu Josepu želim dug život i sve blagoslove koje je svojom predanošću podijelio s nama.

još 4 stvari u istoj kategoriji: